Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed











Canlı Sohbet Hattı

| Sohbet Hatları | Ağustos 25, 2023

Zihinsel Yetersizlik;18 yaşından önce ortaya çıkan zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde anlamlı sınırlılıklar görülen yetersizlik durumudur.Zihinsel yetersizlik dört gruba ayırabiliriz;Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Bireyin eğitim dönemi içinde, sınırlı seviyede destek eğitim hizmetleri ve özel düzenlemelere ihtiyacı olması durumudur.Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Bireyin temel akademik, günlük yaşam ve iş becerilerinin kazanılmasında yoğun özel eğitim ihtiyacı olması durumudur.Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Bireyin öz bakım becerilerinin öğretimi de dahil olmak üzere yaşam boyu süren, yaşamın her alanında tutarlı ve daha yoğun özel eğitim ve destek hizmet ihtiyacı olması durumudur.
Çok Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Bireyin zihinsel yetersizliği yanında başka yetersizlikleri bulunması nedeniyle öz bakım, günlük yaşam ve temel akademik becerilere sahip olmamasından dolayı yaşamı boyunca bakım ve gözetim ihtiyacı olması durumudur.Özellikleri ise şu şekildedir;Sağlık problemleri vardır. İç ve dış organlarda çeşitli deformasyonlar, diş çürümeleri, kafa ve vücut arasında oran farkı, görme ve işitme kusurları bulunabilir.Bedensel gelişimleri yavaştır. Psiko-devimsel alanlarda gerilik gösterirler. El-göz koordinasyonunu güç sağlarlar. Büyük ve küçük kaslarını kullanma becerisini geç kazanırlar. Akademik kavramları geç ve güç öğrenirler.İlgi süreleri kısa ve dikkatleri dağınıktır.Çeşitli durumları kavramada, genelleme yapmada, öğrendiklerini transfer etmede zorluk çekerler.Somut kavramları daha iyi kavrarlar. Konuşma gelişimleri yavaş olup, geç konuşmaya başlarlar.Yeni durumlara uymada zorluk çekerler.Algıları, kavramları ve tepkileri basittir.Monoton işleri yapmaktan hoşlanırlar.Duygularını, düşüncelerini açık ve bağımsız olarak ifade edemezler.Gördükleri, duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bellekleri zayıftır.Kendilerinden yaşça küçük olanlarla arkadaşlık kurarlar.Grup içi ilişkilerinde başkalarına daima bağımlıdırlar.Kurallara kavramakta zorluk çekerler. Sosyal ilişkilerinde kendilerini grupta kabul ettirecek becerileri azdır.Arkadaşlık kurmada zorluk çekerler ve kurdukları dostluklar kısa ömürlüdür.Kendilerine güvenleri azdır.Sosyal ilişkilerde bencildirler.Sosyal durumlara uymada zorluk çekerler.Sosyal faaliyetlere karşı ilgileri azdır.Ayrıca;Zihinsel engelli çocuktan kapasitesinin üzerinde başarı beklemeyiniz.Okulda ve sınıfta çocuğa yapabileceği görevler veriniz (teneffüslerde sınıfı koruma, tahta sildirme ve tebeşiri koruma vb.). Bu sayede çocuğun kendine olan güveni sağlanmış olur.Zihinsel engelli çocukların kendilerini ifade etme zorlukları olduğundan sınıfta onlara daha fazla zaman ayırın ve kendini ifade edebileceği farklı yollar uygulayın (basit konuları anlatma, not alma vb.).Canlı sohbet hattı,zihinsel engelliler hakkında konuşarak ,sizleri bu konu hakkında bilgilendirecektir.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

En özel sohbetlere katımak istermisiniz.Ucuz sohbet numaralarından arayark sizde özel sohbetlere dahil olma fıratı yakalarısnız.Sine en özel sohbeti yaratacak sohbet hatlarında hayatınızda nadir rastlanacağınız özel isnanlarla tanışırsınız.Özel sohbetlere katılım da çok kolay sex hattısadece tıkla ve en özel sohbetler katılma şansı yakala.Anında ve hemen bağlanarak en samimi bağlarını şimdiden oluştur.Hemen ara ve en özel anlara tanık ol.Ucuz sohbet hatlarına anında bağlanırsın sende hemen bağlanmak için hemen ara ve en sıcak anlara tanık ol.